Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След инцидента с руския дрон: САЩ ще прехвърлят допълнителни изтребители в Румъния

09 септември 2023, 14:25 часа • 33575 прочитания

САЩ възнамеряват да изпратят допълнителни изтребители в Румъния след падането на руския дрон на румънска територия.

Румънският министър на отбраната Ангел Тилвар е провел среща с посланика на САЩ в Румъния Катлийн Кавалец, по време на която е била обсъдена ситуацията в Черноморския регион на фона на последните атаки на руските сили срещу украински пристанища близо до границите на Румъния, пише порталът Realitatea, позовавайки се на румънското министерство на отбраната.

Тилвар потвърди изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че присъствието на Алианса в Черно море е значително увеличено като са предприети допълнителни мерки за защитата на въздушното пространство.

ОЩЕ: Румъния: Информирахме НАТО. Ако се потвърди, че дронът е руски, ще е сериозно нарушение на суверенитета ни 

„За нас безопасността на нашите граждани е от първостепенно значение, особено за жителите на населени места в близост до бруталните атаки на Руската федерация срещу украинските цивилни пристанища“, каза Тилвар.

Припомняме, че военноморските сили на Румъния, САЩ, България, Великобритания, Турция, Украйна и Франция ще проведат в Черно море и делтата на река Дунав мащабните военни учения „Sea Breeze 23.3“ от 11 до 15 септември.

ОЩЕ: След инцидента с дрона: Румъния строи укрития в градовете, граничещи с Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес