Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скопие: София ни провокира

28 октомври 2021, 19:42 часа • 12223 прочитания

С договора от 1 август 2017 г. Северна Македония и България се договориха, че ще възпрепятстват провокациите, които не са в интерес на двете страни, че няма да влизат в кръг на обиди, обвинения и реч на омразата, които не носят нищо добро за никого, а най-малко за македонския и българския народ.

Това се казва в официално съобщение на македонското правителство.

Договорът задължава да се поддържа европейски диалог и да се зачита и прилага цялостно, включвайки основния принцип за ненамеса във вътрешните работи на двете страни. Проявяваме разбиране към вътрешнополитическата предизборна ситуация в България и сложния изборен процес, но смятаме, че това не е причина за политически послания за нужди на дадена кампания, които излизат от рамката на европейските ценности и принципи на уважение и върху които е изграден Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Такива тонове не се възприемат като приятелски от македонските граждани. Ненамесата във вътрешните работи е принципна позиция и очакваме такова отношение и от съседите, се казва още в съобщението.

Постигането на договори и нашия ангажимент за тяхното прилагане, наред с други неща, са необходими за помирението на народите и държавите в нашия регион, за да живеем в траен мир и да развиваме трайни приятелства, както правим с всички други наши съседи. Оставаме ангажирани с диалог със София и търсене на взаимно приемливо решение на възникналите проблеми. Република Северна Македония показа максимална проактивност и политическа воля за изясняване на определени дилеми и се ангажира с намирането на отговори на повечето от повдигнатите въпроси. Непрекъснато работим за активно изпълнение на договора, пише в документа.

"Решенията не са в миналото, те са в бъдещето, а бъдещето изисква диалог, а не монолог за вътрешна употреба. Когато става дума за държава-членка на ЕС и страна, която признава, че е изпълнила всички условия за започване на преговори за членство, диалогът е единственото решение на двустранните въпроси и постигането на взаимно разбирателство. Република Северна Македония е готова за този диалог. Време е и България да покаже същата готовност", се казва в края на съобщението на македонското правителство.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес