Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скопие: Ако има сръбско участие в атаката в Косово, ще напуснем "Отворени Балкани"

05 октомври 2023, 12:31 часа • 11238 прочитания

Ако има доказателства за сръбско участие в стрелбата и убийството на косовски полицай край село Банска, Северна Македония трябва да преразгледа участието си в инициативата "Отворени Балкани". Това заяви северномакедонският министър на външните работи Буяр Османи.

"Сърбия трябва да положи усилия и за докаже, че няма нейна намеса в събитията в Северно Косово", каза той пред местната телевизия "Телма", цитиран от БГНЕС. ""Отворени Балкани" бе една добронамерена идея, но според мен, след събитията в Косово от 24 септември, Сърбия трябва да докаже, че не е забъркана в тях. В противен случай, ако има каквото и да е държавно участие в тях, тогава нашето участие в тази инициатива става невъзможно, както и на останалите страни от региона".

Нападението и намесата на Радойчич

На 24 септември септември под ръководството на бившия заместник-председател на "Сръбска листа“ Милан Радойчич бе извършено въоръжено нападение в село Банска, при което загина сержант Африм Бунджаку от косовската полиция. След инцидента Радойчич избяга в Сърбия.

Президентът на Косово Вьоса Османи поиска сръбската държава да предаде Радойчич на Прищина. "Косово е обект на нападение. Косово е жертва на акт на агресия. Разбира се, първото нещо, което искаме, е Радойчич и другите терористи да бъдат предадени на Република Косово, за да може да се въздаде истинско правосъдие. Сърбия няма добра история по отношение на правосъдието. Няма нито един случай, в който престъпниците, извършили военни престъпления и геноцид в Косово и Босна, да са били изправени пред съда", каза Османи.

Снимка: Getty Images

Радойчич е в "черния списък" на САЩ и Великобритания. Забранено му е да влиза и да извършва стопанска дейност в САЩ. Включен е в списъка поради подозрения за връзки с транснационалната организирана престъпност.

Ескалацията в Косово

Припомняме, че районът е неспокоен още от 2008 г. насам, когато Косово обяви независимост. Страната е призната от над 100 държави, но не и от Сърбия - и до днес Белград претендира, че това е негова територия. Населението на Косово е съставено предимно от етнически албанци, а 5% са етнически сърби. Те живеят в северната част и са доста облагодетелствани от сръбската държава с безплатно здравеопазване, образование и т.н. 

Косовските сърби искат създаването на сръбски общини в Косово, което залегна и в споразумението Прищина - Белград с гарант Европейския съюз. Сърбия пък трябваше да се откаже от позицията си да блокира Косово в различни международни организации.

Само че напрежението не стихва и преди около две седмици достигна нови висоти. Тогава около 30 въоръжени нападатели откриха огън по косовската полиция и се барикадираха в манастир в Банска. Загина косовски полицай, а други негови колеги бяха ранени. Трима нападатели също загинаха, а Прищина залови 8 от барикадиралите се. Част от тях избягали в Сърбия. Белград отрича да има участие.

Още: Анализ: Сърбия засега изглежда по-важна за САЩ и ЕС от Косово

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес