Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал в Сърбия: Изтече списък с над 14 000 ботове в прослава на Вучич

11 юли 2023, 13:49 часа • 1876 прочитания

В социалните мрежи се появи списък с над 14 000 „бот“ акаунта на Сръбската прогресивна партия, с имената и фамилиите на хората зад тях, както и местата, откъдето идват, и връзки към акаунтите зад тях.

В тези профили ботове, свързани с управляващата партия, изпращат съобщения и коментари, прославящи президента Александър Вучич и неговата политика. От друга страна, те атакуват и обиждат тези, които не споделят същите мнения, особено сръбската опозиция и демонстрантите, които излизат по улиците от няколко седмици и настояват за оттеглянето на Вучич от политическата сцена, пише „Данас“, цитирани от БГНЕС.

В списъка са включени и служители от публичния сектор от цяла Сърбия.

„Бот акаунтите са разделени на четири категории. Това са класически ботове, чието задължение е да пишат похвално за СНС и политиката на Вучич. Освен тях има и т.нар. свръхспециалисти, предимно заети в държавни и обществени служби, които реагират в извънредни ситуации - от изразяване на любов към великия лидер до омраза към врага. След това има подгрупа на „хейтърите“, които се занимават с обиди, омаловажаване, „демаскиране“ и осмиване на онези, които имат противоположно мнение за мисията и величието на Вучич, а в последната група има „фенове“, които отговарят само за възхвала и насърчаване култа към Александър Вучич.

Списъкът включва 14 310 акаунта на ботове от цяла Сърбия, а интернет бързо допринесе сред споменатите имена гражданите лесно да идентифицират свои съседи, които работят в различни части на публичния сектор - от общини до училища.

Порталът "Fake news tracker" публикува анализ на таблицата на ботовете на Сръбската прогресивна партия, като подчертава, че въпреки че има определени неточности, няма и най-малко съмнение относно автентичността на данните.

ОЩЕ: Вучич: В Косово тече етническо прочистване, не мога да си заравям главата като щраус

„Ако всичко това е вярно, то е просто още един знак за нарушаване на свободите, знак, че единственото, което има значение, е как се представя нещо, независимо колко точно е или не е, опит за формиране на различен образ, на първо място, за политически опоненти и определени събития. Също така, ако тези хора са наети в държавния сектор, принудени, изнудвани, заради работата, която извършват, това също е грубо нарушение на закона“, каза бившият министър Зорана Михайлович.

Тя посочи, че е необходимо компетентните органи да проверят обвиненията и да приложат адекватни закони в съответствие със събраната информация. Коментирайки мълчанието на управляващата партия, Михайлович посочва, че СНС вече е "радикална партия" и "партия от лобисти".

В края на февруари 2023 г. Meta съобщи, че е затворила три свързани със сръбската държава „операции за вътрешно влияние“ във Facebook през последното тримесечие, като всяка операция използва мрежи от фалшиви акаунти за влияние върху вътрешната политика и насочена към опозиционни партии. Таблицата, която от 27 юни тази година, показва, че Сръбската прогресивна партия предполагаемо има около 4800 акаунта в Twiter, а във Facebook, Instagram и Tik Tok - около 3200.

ОЩЕ: В битката за оцеляване Вучич намеси и българските учебници

Анализът на таблицата разкрива, че едно лице обикновено отговаря за управлението на множество акаунти и се представя под различни фалшиви самоличности. По-задълбочен анализ на „Fake news trackers“ показа, че общият брой на лицата, ангажирани в тази система, е около 3162 души.

Бюрото за социални изследвания (BIRODI) и Civic Revolution стартираха инициатива Сърбия да получи "закон против ботовете". Те призоваха СНС да „демонтира своята фабрика за ботове“, а правителството на Сърбия, публичните компании, институциите и местните власти да упражняват вътрешен контрол на лицата, които са в списъка на ботовете на СНС. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес