Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силни ветрове, сняг и лед обхващат Балканския полуостров

19 януари 2017, 14:36 часа • 2413 прочитания

Сняг, дъжд, ниски температури и силни ветрове, чиято скорост се доближава до тази на ураганите, ще обхванат региона на Балканския полуостров след краткото затопляне.

В отделни райони на Хърватия отново е в сила червен предупредителен код. Далмация продължава да бъде изцяло отцепена от останалата част на страната, а вятърът на места достига до 200 км/часа. Гражданите са предупредени да не предприемат пътуване, ако не е наложително. Най-тежка е ситуацията в Кварнер, Истрия и цялата северна част на Далмация, където остава в сила червен код за снеговалежи. За останалата част от страната важи жълт код, предава ИА "Фокус". В момента в Далмация няма проходими пътища за товарни автомобили с или без ремаркета.

И в Босна и Херцеговина тази сутрин снегът значително затрудни трафика, като особено трудно се осъществява движението в планинските райони. Ниските температури създават условия за образуване на поледица, особено в по-високите райони, както на мостовете, надлезите и входовете на тунелите.

Лошите метеорологични условия в Черна гора станаха причина за временното затваряне на граничния пункт „Делеуша“ за товарни автомобили.

И в Сърбия поради новата снежна покривка пътната обстановка в страната остава усложнена.

В северната и централната част на Гърция днес се справят с новите снеговалежи, след студеното време, което обхвана областите миналата седмица. Училищата остават затворени, тъй като снегът и ледът затрудняват движението в районите около градовете и райони с по-висока надморска височина.

На островите Алонисос и Скопелос властите все още се опитват да поправят щетите по пътищата, далекопроводите и помпите за вода, които пострадаха при миналата снежна буря.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес