Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще стане ли Северна Македония още едно поле на противопоставяне между Макрон и Меркел?

16 октомври 2019, 08:00 часа • 3151 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон е на път да влезе в сблъсък с германския канцлер Ангела Меркел, след като Франция изпадна в изолация, противопоставяйки се на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, предаде БГНЕС, позовавайки се на Reuters.

Дания и Холандия подкрепиха отказа на Франция за започване на присъединителни преговори с друга балканска страна - Албания, на министерска среща на ЕС в Люксембург, завършила без споразумение по въпроса, за който е необходимо одобрението на всичките 28 държави от общността. В официалното съобщение след заседанието на външните министри се посочва, че Президентството на ЕС ще излезе с позиция след провеждането на "големия" Европейски съвет, който се очаква на 17 октомври.

"Европа трябва да реформира преговорите в подхода си към разширяването. Всички тези глави, които се отварят и затварят безкрайно, не съответстват на положението на гражданите в тези страни. Има много страни, които преговаряха за присъединяване, видяхме че имигрантският наплив продължава. Колко време преговаряха Румъния, България, Хърватия? Първо става въпрос за процес. Дали той е ефикасен - според нас не", обясни френският министър по европейските въпроси Амели дьо Монтшален. А холандският ѝ колега Стив Блок посочи, че Скопие първо трябва да оправи нормативно проблема с македонската прокуратура и тогава да бъдат започнати преговори.

"Много съжалявам, че държавите членки не можаха да вземат решение. Това не е славен момент за Европа", каза европейският комисар по разширяването Йоханес Хан.

"За да укрепим напредъка на Балканите, сега е моментът за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Надявам се лидерите ни да вземат правилното решение през следващите дни", настоя върховният представител на ЕС за сигурност и външна политика Федерика Могерини.

В реч относно "Ролята на ЕС като глобален играч" в Оксфордския университет, Могерини подчерта, че Съюзът трябва да стабилизира и обедини своя континент, като включи Западните Балкани в ЕС. "За да направи войните невъзможни на нашия континент, Европа трябва да се обедини, като присъедини Балканите към ЕС", каза Могерини.

"През последните години направихме значителни стъпки, като започнем от споразумението между Гърция и Северна Македония, и постигнахме значителен напредък в диалога между Белград и Прищина, въпреки трудностите", добави италианският политик.

Същевременно, българският евродепутат Андрей Ковачев подкрепи започването на преговори със Северна Македония в официално интервю за македонското издание "Економски лидер". Ковачев е категоричен, че София не поставя условия за старт на преговорите, а за успешното им завършване! Искаме възможно най-бърз старт, обяснява той, но предупреждава - общата история не означава споделена история или преплетена история.

Продължават обаче и реакции от Северна Македония против условията на България за приемането на съседите ни в ЕС. В македонското издание "Нова Македония" е публикувано писмо на "македонски интелектуалци", в което на първо място се обръща внимание как имало македонски език и той се говори от 3 млн. души. Твърди се, че Кирил и Методий превеждат гръцки богослужебни книги първо на македонски език от Солунската област. Отделно въпросните интелектуалци са категорични, че македонско малцинство има и че българският натиск да се изменяла историята за фашистките години т.е. България да не се счита за "фашистки окупатор" е "изнудване".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес