Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще стане ли Румъния следващата черна овца на ЕС?

22 декември 2017, 08:30 часа • 3010 прочитания

Решението на Европейската комисия да стартира най-тежката наказателна процедура срещу Полша - отнемане на правото на глас в Европейския съвет съгласно член 7 от Лисабонския договор, предизвика притеснения и в Румъния.

Според румънския президент Клаус Йоханис същото може да се случи и на Румъния. Причината - приеманите куп спорни закони от управляващите социалдемократи (бел. ред. - наследниците на румънските комунисти), с които се променя основно съдебната система.

"ЕК може да поиска да се задейства член 7 от Договора на ЕС и за Румъния", предупреди Йоханис, след като румънският парламент одобри преди ден промените в Наказателния кодекс на страната и разпоредбите за съдебната система, предизвикали масово недоволство и протести в страната. Предстои да бъдат гласувани още два проектозакона, които ще променят структурата на съдебната система и ще създадат нова структура, която ще разследва всички престъпления, извършени от магистратите. Плановете са депутатите да ги одобрят до края на годината. Опозицията обеща да оспори разпоредбите в Конституционния съд. За да влязат в сила, всички закони трябва да бъдат подписани и от президента, на когото се възлагат надежди да спре реформата, коментира в. "Сега".

Йоханис коментира и, че румънският правосъден министър Тудорел Тоадер всячески гледа да не се срещне с него. "Трябва да си паднал от луната, за да смяташ, че няма да има никакъв ефект, ако тези закони бъдат одобрени", заяви румънският президент. Йоханис каза и, че не е разговарял още с шефката на Агенцията за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши или с прокурори за одобрените от парламента закони. В началото на седмицата над 1000 прокурори и съдии в Букурещ и други градове протестираха срещу реформата.

След приемането на промените в законите, лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол заяви: "Днес е тъжен ден за Румъния и за всички румънски граждани, които протестираха по улиците, за да защитят независимостта на съдебната система... Съдебната система никога не трябва да бъде поставяна под политически контрол в страна - членка на ЕС. Действията на водената от социалистите коалиция подкопават върховенството на закона в Румъния. Това са сигнали за нездрава демокрация".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес