Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има още преговори между Сърбия и Косово, но засега тонът остава студен

30 април 2019, 07:30 часа • 1321 прочитания

Сърбия и Косово ще се върнат на масата за преговори, след като лидерите на Германия и Франция ги предупредиха, че разрешаването на споровете им е определящо за бъдещите им отношения с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон бяха домакини на работна вечеря за лидерите на държавите от Западните Балкани. След нея президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Косово Хашим Тачи казаха, че ще има нови разговори в началото на юли в Париж. Съгласно съобщение от пресслужбата на германското правителството, двете страни са постигнали съгласие "да продължат усилията си за прилагане на съществуващите споразумения". Те са изразили желание и да се включат в "конструктивен" диалог, за да намерят решение за нормализиране на отношенията им, става ясно още от разпространеното съобщение.

Въпреки приповдигнатия тон на Меркел и Макрон, Тачи заяви, че няма да бъдат отменени митата от 100% върху вносните стоки от Сърбия, докато Белград не признае независимостта на Косово. В същото време Вучич каза, че премахването на наложените преди половин година мита е задължително условие за каквито и да е преговори.

"Сърбия трябва да признае независимо Косово и да остави настрана въпросите за суверенитета на нашата страна", подчерта Тачи след срещата.

"Искания или мечти, че в Северно Косово ще се създаде Общност на сръбските общини с изпълнителна власт по модела на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, никога няма да се реализират. Не може да има решение нито по модела на двете Германии, нито даже с двоен суверенитет", написа Тачи след срещата в социалните мрежи. Той припомни, че Косово иска да присъедини три общини в Южна Сърбия, населени предимно с албанци.

"Косово отговорно и законно се интересува от аспирациите на албанците, живеещи в Прешевската долина", уточни Тачи.

Според Вучич, той и сръбският премиер Ана Бърнабич "са се борили за Сърбия", но останалите държави-участнички в разговорите признават независимостта на Косово. "Албанците от Косово започнаха с първо искане - да признаем Косово за независима държава. Второ искане - да няма никаква автономия за сърбите, никаква Република Сръбска в Косово и никаква изпълнителна власт за Събранието на сръбските общини. Така стана ясно, че Прищина е настроена неконструктивно", каза Вучич след срещата. Той добави, че е останал изненадан от остротата и яростните атаки на албанците към Сърбия и Република Сръбска

"В заключение, продължаваме дискусиите, предполагам в по-малък формат, с посредничеството на ЕС, Германия и Франция, за да намерим решение, което да ни позволи да подновим диалога", каза Вучич.

Варианти

Споразумение подобно на Основният договор (Grundlagenvertrag), който ФРГ и ГДР подписват през 1972 година, може да бъде моделът, който да бъде приложен за спора между Сърбия и Косово. Тогава двете части на Германия установяват правила за комуникация и взаимодействие, без официално да се признават една друга.

Ангела Меркел е твърд противник на размяната на територии. Въпреки това, все още има политици и дипломати, които подкрепят идеята. Една от целите на срещата в Берлин е да бъдат заглушени тези гласове.

Германия казва още, че решението трябва да бъде намерено от Европейския съюз, Франция и Германия. Това е послание към Брюксел, но още послание към САЩ и Русия, на които се казва, че европейците ще взимат решенията по този въпрос. Що се отнася до отношенията между Берлин и Брюксел по идеята за размяна на територии, източници твърдят, че Меркел е "изключително ядосана" на първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, която подкрепя подобен план. Според "Радио Свободна Европа", това е причината, поради която Могерини не беше поканена на срещата в Берлин. Тя в крайна сметка присъства, но само защото председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не успя да дойде.

Сърбия продължава да счита Косово за своя провинция, въпреки че въоръжения бунт и бомбардировките на НАТО принудиха Белград да изтегли армията си от населената албанци територия преди 20 години. През 2008 г. Косово обяви независимост.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес