Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест страни от ЕС искат да се върнат визите за жителите на Западните Балкани

15 октомври 2012, 17:34 часа • 11538 прочитания

Шест страни от Европейския съюз са поискали от Европейската комисия да бъдат върнати отново визите за жителите на Западните Балкани, за да се реши проблемът с големия брой молби за убежище, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на ЕК.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия са изпратили писмо до Комисията, след като драстично се е увеличил броят на молбите за убежище.

„Много страни от ЕС се сблъскват с огромен наплив на хора от Западните Балкани”, заяви говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от Фокус.

Мнозинството от молбите се отхвърлят като неоснователни, но всяка от тях трябва да бъде разгледана, което изисква време и средства, които може по-добре да бъдат използвани за истинските случаи, а не за икономическите мигранти, добави говорителят.
Комисията и Европейският парламент в момента преговарят за предпазна клауза, която да позволи на страните членки временно да преустановяват действието на безвизовите споразумения. Тази клауза обаче все още не е приета.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес