Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шешел бе признат за невинен по всички обвинения

31 март 2016, 12:20 часа • 3039 прочитания

Воислав Шешел бе признат за невинен по всички обвинения, които са повдигнати срещу него.

Международният трибунал за бивша Югославия обячи, че лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел не е виновен за престъпления срещу човечеството на територията на Хърватия и Босна и Херцеговина през 1991-1993 година.

Съответното решение бе огласено от председателстващия съда Жан-Клод Антонети, предаде БГНЕС.

"С тази оправдателна присъда по всички 9 графа на обвинителния акт, заповедта за арест отпада", каза Жан-Клод Антонети.

"Воислав Шешел ввече е свободен човек", допълни съдията.

Срещу него бяха отправени обвинения за „престъпления срещу човечеството“ и обвинения „за нарушаване на законите и правилата за водене на война“. Те са извършени през периода 1991-1993 година на територията на Хърватия, Войводина (Сърбия), Босна и Херцеговина.

Прокуратурата поиска той да бъде осъден на 28 години затвор. Шешел отрича обвиненията, но очаквал да получи 25 години затвор.

Шешел е една от личностите, предизвикали най-голям шум около съдебните дела срещу тях в трибунала.

Сръбският политик и доктор на правните науки е обвинен в убийства, нехуманни дела, преследвания на политическа, расова и верска основа, изтребление и нападения над цивилни хора по време на войните след разпадането на бивша Югославия.

Въпреки това той активно участва в политическия живот на Сърбия и е един от малкото съдени в Хага, които не са задържани в Холандия. Шешел си издейства връщането в родината си през 2014-та година, след като напсува на сръбски трибунала.

Той се намира в Сърбия, след като съдът го освободи през 2014 г., за да се лекува от онкологично заболяване. След това отказа да се върне в Хага.

След произнасянето на присъдата на Радован Караджич миналата седмица, Шешел говори на антиправителствен митинг в Белград, където нарече наказанието "присъда на сръбския народ".

Той обвини за пореден път трибунала в Хага в необективност, дискриминация и опетняване на световната представа за сръбската държава. Според него управляващите в страната трябва да настояват за премахване на Хагския трибунал и да поискат обвинените сърби да се върнат в родината си.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес