Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сериозна битка на местните избори в Северна Македония

18 октомври 2021, 07:25 часа • 2607 прочитания

Опозиционната партия в РС Македония – ВМРО-ДПМНЕ, водена от Кристиан Мицкоски, след обработка на 15% от бюлетините, обяви победа в най-малко 19 региона на страната след проведените местни избори в неделя. На свой ред управляващата партия СДСМ на премиера Зоран Заев обяви победа в поне 25 общини в страната. Това съобщи северномакедонският портал Televizija 24, предаде БГНЕС.

"Изправени сме пред сериозна битка. Влизаме в борба за окончателна победа във втория тур на изборите", заяви лидерът на СДСМ и македонски премиер Зоран Заев на пресконференция в централата на партията.

"Според резултатите от изборите ВМРО-ДПМНЕ вече може да разчита на ръководни позиции в най-малко в 19 общини [административно-териториални единици] в страната", каза представителят на ръководството на партията Антонио Милошоски. Той заяви, че в момента кандидатът на неговата партия за кмет на Скопие Данела Арсовска има малка преднина пред сегашният кмет на града и кандидат на СДСМ Петре Шилегов.

"Там, където ВМРО-ДПМНЕ води, вижте структурата на вота - кандидатите на нашите коалиционни партньори отнемат много гласове. Подкрепата, която получихме на първия тур е сериозна. Това е задължаващо и ние няма да позволим на никого да вземе страната обратно. Като цяло коалицията и СДСМ влизат във втория тур в 36 общини плюс град Скопие. Влизаме в битка за окончателна победа. В крайна сметка СДСМ ще има повече кметове в сравнение с ВМРО-ДПМНЕ", отвърна задочно Заев.

На въпрос дали се страхува от прогнозата на Християн Мицкоски, че ще има ново парламентарно мнозинство, Заев отговори: "Вторият тур ни предстои, убеден съм, че ще имаме мнозинство или повече кметове от ВМРО-ДПМНЕ и по този начин няма да има дилема кой е победителят на тези избори".

Предварителните резултати от местните избори в Северна Македония ще бъдат обявени днес, 18 октомври.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес