Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С "Македония е българска" Ангел Джамбазки ядоса Скопие (ВИДЕО)

30 март 2021, 11:09 часа • 4336 прочитания

Министерството на външните работи на Република Северна Македония изпрати протестна нота до българското Министерство на външните работи във връзка с видеоклип, публикуван от члена на Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Става дума за клип във Facebook с кадри от Скопие, Охрид и други градове и изявление на Джамбазки, че "Македония е българска, България е над всичко". Той изрича тази фраза два пъти. Първият път след нея заявява, че "България е над всичко", а вторият се обръща към Заев с думите: "Заев! Почитувани! Колкото и да се въртиш, Македония е българска. И колкото и да се въртиш... Албания все ще ти е от запад!"

В обръщението си, в което агитира да се гласува за ВМРО, Джамбазки заявява още: "Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид."

Скопие обяви, че ще информира институциите в ЕС. Според македонските власти подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни.

"Риториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзниците от НАТО и държавите-членки на Европейския съюз, което е и в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани", се казва в изявлението на македонското МВнР.

Малко по-късно от българското министерство заявиха, че смятат въпросния материал за неуместен. "Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство", допълниха от ведомството.

От там са категорични, че България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано.

"Отбелязваме, че този клип от български политик идва след 3-дневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания", се казва още в позицията им.

"Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече "реномиран" института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия. Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение", допълват от МВнР

В последните дни напрежението между Скопие и София достигна нови върхове. Македонският посланик бе викан два пъти във външното министерство. Последно посланикът бе извикан заради публикация на Словенски мозъчен тръст, който нарече България "грозното лице на ЕС" и твърди, че българите са бивши богомили, македонци и турци, насилствено българизирани след Санстефанския мирен договор. Външно иска да знае дали Скопие плаща за тази клеветническа кампания.

През почивните дни имаше и скандал заради пратка от 920 български книги, която не бе допусната да мине македонската граница.

Още: Доцент Ташев: Репресиите над българи в Северна Македония се засилват

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес