Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Russia Today мечтае за възстановяване на Югославия

15 януари 2018, 08:51 часа • 1409 прочитания

Сочената за пропагандна машина от мнозина западни политици, начело с френския президент Еманюел Макрон, руска телевизия Russia Today (RT) публикува обширен коментар, озаглавен "Възстановете Югославия, ако искате стабилност на Балканите".

RT се финансира от руското правителство и има за задача да защитава политиката на Владимир Путин. Автор на статията е британецът Нийл Кларк. Според него "всички проблеми в региона произлизат от насилственото разпадане на многонационалната Югославия през 90-те години" на миналия век. Този процес беше стимулиран от западните държави, пише още авторът, без да спомене и една дума за зловещите престъпления на югоармията, етническото прочистване, милионите бежанци и стотиците хиляди убити в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово.

Кларк твърди, че "всички потенциални кризи, които заплашват региона, са пряка последица от предишната западна и американска намеса".

"Югославия даде не само стабилност, но и икономически просперитет на народите от Балканите. Имаше смисъл в обединението на народите във федерална държава...Югославия постигна големи успехи в културата, спорта, изкуството, образованието и човешкото развитие. Нейното унищожение бе трагедия, не само за самата Югославия, но и за цялото човечество", пише още той.

Нийл Кларк смята, че "единственият начин да бъдат решени днешните проблеми на Балканите е завръщането към миналото". Според него "е имало смисъл от съществуването на Югославия през XX-ти век, но днес също има смисъл от нея".

В текста никъде не се съобщава, че няколко бивши югославски републики вече са част от ЕС, други преговарят за членство, а всички останали чакат дата за започване на преговори за присъединяване. Освен това Словения, Хърватия и Черна гора са част от НАТО, а Македония се надява да получи покана това лято. Сърбия, от своя страна, засега е категорично против членството в Северноатлантическия пакт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес