Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руското МВнР: При гласуването в Македония бяха нарушени всички правила

22 октомври 2018, 20:26 часа • 2043 прочитания

При гласуването в Македония за започване на процедура по внасянето на поправки в Конституцията за смяна на името и присъединяване към НАТО бяха нарушени всички правила и Москва смята случилото се за долнопробна манипулация. Това заявиха в понеделник от руското Министерство на външните работи, предават РИА Новости и "Фокус".

„Обърнахме внимание на проведеното на 19 октомври гласуване в парламента на Република Македония по въпроса за внасяне на необходимите за смяната на името и влизането на страната в НАТО конституционни промени. Всичко беше организирано по каноните на ‚съвременната европейска демокрация‘“, се казва в коментара на руското външнополитическо ведомство.

В изявлението се отбелязва, че необходимите осем гласа за получаване на квалифицирано мнозинство са „осигурени чрез шантаж, заплахи и подкупване на опозиционни депутати“.

„Трима от тях – по чиста случайност – са освободени от арест точно в този ден, на двама други, обвиняеми по дела в спецпрокуратурата, е обещана свобода, а на останалите са направени корупционни финансови предложения в замяна на „правилно гласуване“. Депутати са заключвани в кабинети, взимали са им мобилните телефони – очевидно, в духа на европейската демократическа практика. Заслужава да се отбележи и че посланикът на САЩ се е намирал в сградата на парламента до самия край на заседанието, което не оставя никакви съмнения за това кой е ръководил този процес“, заявяват още от Министерството на външните работи на Русия.

„Разглеждаме случилото се, като очевидно нарушение на всички норми – както от гледна точка на закона, така и в морално-нравствен план. Подобни долнопробни манипулации не могат да се разглеждат като проява на волята на депутатите. Мнението на две трети от македонците, които не подкрепиха Преспанското споразумение на провалилия се референдум от 30 септември т.г., беше грубо игнорирано. Решението на спора между Атина и Скопие трябва да се базира на правна основа и широка подкрепа от народа, а не да разделя обществото“, подчертават в закючение от руското дипломатическо ведомство.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес