Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънското правителство заблудило ЕК за изменението на наказателния кодекс

08 февруари 2017, 06:30 часа • 1615 прочитания

Румънското правителство е излъгало Европейската комисия какви точно са мотивите за скандалните промени в Наказателния кодекс на страната. Това констатира румънският вестник "Адевърул", цитиран от в. "Сега".

Според публикацията румънският външен министър Теодор Мелешкану е представил в Брюксел "напълно изопачен вариант" на мотивите, с които правителството е издало извънредно постановление 13/2017 за изменения в наказателното законодателство. Мелешкану разговаря по тази тема в понеделник със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Адевърул" посочва, че външният министър обяснил на европейските представители, че според решение на Конституционния съд член от Наказателния кодекс, отнасящ се до злоупотребата със служебно положение, е обявен за неконституционен. Според вестника обаче съдът не е обявявал текста за неконституционен.

Междувременно румънският президент Клаус Йоханис говори пред парламента на страната. Той обяви, че Социалдемократическата партия (ПСД) е "встъпила в директен конфликт със значителна част от румънското общество". "Главният приоритет на партията беше не благоденствието на народа, основна грижа станаха съдебните дела", каза президентът. По средата на обръщението на президента депутатите на управляващата коалиция напуснаха залата. Днес (8 февруари) депутатите ще гласуват вот на недоверие на правителството на Сорин Гриндяну.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес