Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънският президент номинира либерал за нов премиер

15 октомври 2019, 20:44 часа • 1194 прочитания

Президентът на Румъния определи Людовик Орбан, лидер на Националната либерална (НЛБ), за следващ премиер, след като предишното ляво правителство се срина при вот на недоверие, съобщава АФП.

Орбан, 56-годишен, бивш транспортен министър, сега трябва да получи подкрепата на раздробения парламент, когато страната-членка на ЕС се бори за преодоляване на месеци политическа нестабилност.

Президентът Клаус Йоханис номинира Орбан - познато лице в политическия пейзаж на Румъния през последните две десетилетия - след като проведе два кръга консултации с парламентарни групи.

Издигането на Орбан се очакваше, след като партията му успешно проведе вота на недоверие срещу правителството на Социалдемократическата партия (СДП) на Виорика Дънчила.

Законодателите миналата седмица гласуваха с малко мнозинство в подкрепа на предложението, припомня БГНЕС.

Едно от основните предизвикателства на следващото правителство е да състави бюджет за следващата година, усложнен от експлозия на публичните разходи през последните месеци, докато СДП се бореше да остане на власт.

Политическата смяна идва месец преди първия тур на президентските избори, насрочени за 10 ноември.

Йоханис, който търси втори мандат с подкрепата на НЛБ, се разглежда като явен фаворит - още повече сега, след като бившият премиер Дънчила, която също се кандидатира, загуби изпълнителната власт и потопи партията си в криза. 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес