Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния спира временно износа на някои антибиотици

19 януари 2023, 17:06 часа • 669 прочитания

Румъния спира временно износа на някои антибиотици. Мярката влиза в сила за период от три месеца, съобщават от Министерството на здравеопазването. За този период страната няма да разпространява извън своите предели и лекарства като ибупрофен и парацетамол.

ОЩЕ: Каква е разликата между ибупрофен и парацетамол

"Проблемът е глобален. Не само Румъния е засегната. Има много респираторни вируси. И се появиха определени проблеми заради нарастването на потреблението на лекарства", коментират от Министерството на здравеопазването, цитирано от БТА.

Властите уточняват, че предприемат тези действия, за да могат да бъдат покрити нуждите на румънските пациенти в контекста на настоящата здравна криза.

ОЩЕ: Рекорден недостиг на лекарства в Нидерландия

Междувременно ръководителят на румънския Департамент за извънредни ситуации Раед Арафат заяви, че в момента в Румъния има голям натиск върху звената за спешен прием заради грипния сезон.

“Тази година вирусите са по-силни, след като две поредни години хората носеха маски”, коментира Арафат в Тимишоара, цитиран от Зиаре. По думите му особено трябва да внимават възрастните хора и тези с диабет.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес