Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния осъди етнически унгарци, активисти на екстремистка групировка

07 април 2017, 21:15 часа • 1530 прочитания

Апелативен съд в Румъния произнесе днес присъди срещу двама етнически унгарци, които активисти на унгарска екстремистка групировка.

Золчан Соч и Ищван Бек от трансилванския филиал на унгарската екстремистка групировка „Младежко движение на 64 комитата“ (HVIM) получиха присъди съответно от 10 и 11 месеца затвор. Те се опитали да организират взрив при честването на националния празник на Румъния на 1 декември 2015 година в град Търгу Секуеск, предаде БГНЕС.

В обвинението се посочва, че от 2014 година в Румъния се забелязват опити на редица чуждестранни граждани и лица с двойно гражданство да съдействат за вкореняването на навици за насилствени акции сред членовете на румънския филиал на въпросното движение. Целта се да се постигнат автономистките и ревизионистки цели на тази иредентистка организация (възстановяването на "Велика Унгария").

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Унгарската крайно-дясна организация HVIM се обявява за обединяване на всички етнически унгарци и за преразглеждане на Трианонския договор (1920), според който Трансилвания стана румънска. Името на движението е свързано с „Велика Унгария“, включваща 64 комитата (окръзи).

В Румъния живеят около 1,3 милиона етнически унгарци (6,5% от населението на страната), най-вече в три района на централна Трансилвания, която до 1918 бе част от Австро-Унгарската империя.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес