Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънците не прощават - искат оставката на правителството

06 февруари 2017, 06:30 часа • 1706 прочитания

Около 500 хиляди души, според румънски медии, са участвали в неделния протест в Румъния, въпреки оттеглянето на законопроекта за амнистия на затворници от социалистическото правителство, предаде БГНЕС. Протестът вече е с искане за оставка на кабинета.

Румънското правителство отмени скандално постановление, според което от наказателна отговорност биха се освободили и извършители на определени корупционни престъпления. То определяше като престъпление, наказуемо със затвор, само злоупотреба с щети над 200 хиляди румънски леи (44 хиляди евро) за държавата.

Протестите започнаха на 22 януари, а участниците им се опасяваха, че след промените в Наказателния кодекс и постановлението за амнистия на свобода ще излязат корумпирани политици, както и опасни престъпници. Правителството обясни своето решение с необходимостта да се облекачат препълнените затвори.

Протестите продължиха шест дни както в Букурещ, така и в някои други градове в Румъния. Много от участниците искаха оставката на правителството на социалдемократа Сорин Гриндеану, за когото мнозина са убедени, че е просто подставено лице на лидера на социалистите Ливиу Драгня, който не може да стане премиер, защото има условна присъда за изборна измама - купуване на гласове. Сега социалистите твърдят, че протестите са финансирани от Сорос - точно както се твърдеше от кабинета "Орешарски", когато беше притиснат от протести с искане за справедливост.

Румънци, живеещи в София, както и българи, участваха в мирна демонстрация пред румънското посолство в българската столица в знак на солидарност с гражданските протести в Румъния срещу отпадането на наказателната отговорност за някои корупционни престъпления.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес