Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решението на ЕС излага на риск въпроса за името на Северна Македония

29 октомври 2019, 16:55 часа • 1750 прочитания

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че решението да не започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз с балканската нация може да изложат на риск изпълнението на Преспанския договор. Това съобщава изданието Euronews, цитирано от БГНЕС.

Някои от основните точки в подписаното през 2018 г. споразумение с Гърция са свързани с напредъка на Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз.

Според Заев някои от тях ще бъдат замразени поради невъзможността от тяхното прилагане. „Ще се опитаме да ги приложим, но те са свързани помежду си”, подчерта премиерът. Спорните глави от договора са свързани основно с вътрешната употреба на новото име на държавата.

Изданието припомня, че след блокирането на преговорите за членство в ЕС, Северна Македония обяви провеждането на предсрочни избори през април. Според министър-председателя приемането в Евросъюза е единствения път за страната и останалите държави от Западните Балкани.

„Няма алтернатива. Няма други оферти, които биха могли да послужат като алтернатива. Ако угаснат звездите на знамето на Европейския съюз, тук ще настане мрак, в който може да се изгубим”, отбелязва още Заев.

Според него радикализацията и възраждането на национализма ще нанесат много вреда на Балканите, ако им се даде възможност за развитие. А когато Балканите имат проблем, проблем има и Европа, заяви в заключение премиерът.

Междувременно говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич отбеляза, че Скопие и Атина ще продължат да спазват постигнатото през лятото на 2018 г. Преспанско споразумение, което слага край на десетилетния спор за името.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес