Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонтът на гръцкия кабинет стана факт

31 август 2021, 13:24 часа • 1254 прочитания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пристъпи към ремонт на кабинета като отстрани министри, за които се предполагаше, че „успешно“ управляват кризите като пандемията и нейните странични ефекти в здравеопазването и туризма, съобщават гръцките медии.

Смяната на кабинета включва въвеждането на министерство на гражданската защита, което също ще има юрисдикция над пожарната служба.

Евангелос Апостолакис, морски офицер и министър на националната отбрана при лявото правителство на СИРИЗА, ще ръководи новото министерство.

Началникът на Гражданска защита Никос Хардалиас е преместен в министерството на отбраната като заместник-министър.

Отстранен беше и противоречивият министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, заменен от Такис Теодорикакос.

От решаващото министерство на здравеопазването министър Василис Кикилиас бе преместен в друго важно министерство – това на туризма, където той замени на поста друга противоречива фигура Харис Теохарис. Кикилиас е заменен от Танос Плеврис, адвокат по професия.

Премиерът отстрани и заместник-министъра на здравеопазването Василис Контозаманис и го замени с Асимина Гага, лекар, единствената жена, която получава пост при смяната.

Заслужава да се отбележи също, че премиерът назначи заместник-министър за развитие на селските райони Кедикоглу, депутат от Евия, само две седмици след като пожарите на острова унищожиха големи части от земеделието и горските земи.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес