Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Референдумът за името на Македония ще бъде на 30 септември

30 юли 2018, 18:22 часа • 1223 прочитания

Със 67 гласа "за" и нито един "против" парламентът на Македония утвърди предложението за провеждане на референдума, на който гражданите на югозападната ни съседка ще се произнесат за договора за името. Това съобщава македонският "Фокус", цитиран от едноименната българска агенция.

Въпросът остава същият, който бе предложен по-рано от управляващото в Скопие мнозинство - "Подкрепяте ли членството в НАТО и ЕС чрез приемане на договора с Гърция?". Няма и изненада при датата за провеждането му - 30 септември 2018 г.

Преди гласуването депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха заседанието. От редакцията привеждат информация, съгласно която в началото на заседанието в пленарната зала са присъствали няколко народни представители от опозиционната партия, но в рамките на дискусиите са напуснали парламента. Поради тази причина партията на Християн Мицковски не е изложила предложенията си.

Фракцията на ВМРО-ДПМНЕ имаше за внасяне две предложения по отношение на решението за насрочване на референдума. Парламентарното мнозинство гласува "против" приемането им.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес