Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Референдумът в Македония остана далеч от мечтите на Заев

30 септември 2018, 20:05 часа • 12173 прочитания

До 17:30 часа избирателната активност в днешния референдум в Република Македония е била под 28%, а в края на деня - около 34%. Това сочат данните от Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония. Оттам уточняват, че до 17:30 часа в страната са гласували малко над 520 000 души, а в края на деня със сигурност глас са подали над 600 000 души. Македонският премиер Зоран Заев обаче се надяваше на над 900 000 гласували.

Тепърва ще излизат данни кой печели - "да" или "не", като очакванията са печеливша да е първата опция. На официалната пресконференция след края на изборния ден беше казано, че няма сериозни нарушения. Беше уточнена и процедурата - събират се протоколите от регионалните комисии в областните, а те, 3 часа по-късно, трябва да ги доставят на ДИК, като централният сборен пункт е при Националния стадион в Скопие. След 22:30 часа българско време се очаква следващата пресконференция на ДИК, като говорител на ДИК изрично заяви, че не се наема да каже кога точно ще излязат първите официални резултати.

Референдумът има консултативен характер, а въпросът в него нямаше пряко отношение към Преспанския договор, с който Скопие и Атина се съгласиха Македония да бъде преименувана на Република Северна Македония. Питането беше формулирано по по-различен начин: Съгласни ли сте да бъдат започнати преговори за членство в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция? И макар допитването да е само консултативно, премиерът Зоран Заев вече обяви, че ако то е неуспешно, ще подаде оставка. Въпросът е обаче какво ще счете за "неуспешно" Заев, след като уверено говореше, че плебисцитът ще премине границата от 50% т.е. над 900 000 души ще гласуват?

Според гръцката телевизия Skai в официалния профил в Twitter на Заев се появило съобщение, че премиерът очаква македонският парламент да последва решението на македонците от плебисцита, но малко по-късно постът е бил изтрит.

За да бъде променено името на Македония, македонският парламент трябва да приеме съответните промени в конституцията на страната. Необходимо е квалифицирано мнозинство от депутати, за да се случи това – т.е. поне 81 гласа в 120-местния парламент. В момента най-много места в македонския парламент има ВМРО-ДПМНЕ – 51, като партията не приема Преспанския договор. На второ място е Социалдемократичният съюз на Зоран Заев, с 49 депутати, с 49 народни представители. Той управлява заедно с Демократичния съюз за интеграция (той беше сформиран от бивши членове на Армия за национално освобождение (АНО) т.е. отново албанска формация), който има 10 депутати и с Алианса за албанците, с 3 места. Освен това, Заев има подкрепа и от Движение Беса – третата албанска партия в македонския парламент, което има 5 депутати и е считано за формация, прокарваща турските интереси.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес