Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разбирателство между Заев и Ахмети изглежда ще има

22 февруари 2017, 06:30 часа • 1494 прочитания

Лидерите на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев и на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети проведоха тричасова среща в централата на ДСИ в Мала Речица, край Тетово, в Западна Македония, предаде БГНЕС.

Повечето различия между СДСМ и ДСИ са преодоляни. СДСМ жеале да се намерят конституционни решения. Не трябва да се стига до излизане извън рамките на Конституцията. Ако имаме различия, ще отложим със 6 месеци решенията, ще има дебати и гражданите ще решат, каза Заев и съобщи, че веднага ще предаде подробностите от разговорите на експертите от партията, които са водили преговорите с ДСИ.

"В крайна сметка на края ще видим дали ще има или няма да има подписи. Аз съм този, който чака подписи, но няма да пипаме Конституцията. Мога да кажа, че сме много близо до постигането на споразумение....ДСИ на няколко пъти също каза, че се търсят решения в рамките на Конституцията. При преговорите търсим решения, които са в рамкитке на Конституцията", каза още Заев.

Конституцията на Република Македония гарантира използването на албанския език. Тези дни ще свикаме заседание на ръководството на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/, на което ще вземем важни решения за албанците. Това каза от своя страна лидерът на ДСИ Али Ахмети след срещата си със Зоран Заев. "Мога да кажа, че нямаме големи различия със СДСМ относно предложението ни за използването на албанския език", добави Ахмети, който говори на албански език и нямаше превод за македонските журналисти.

Според Заев по време на срещата не е ставало дума за предаването на необходимите депутатски подписи за получаване на мандат за съставяне на правителство. ДСИ и СДСМ обсъждали само въпросите, по които имат различия, а експертите ще търсят общо решение.

СДСМ и ДСИ водят интензвини преговори след като Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ на 28-ми януари върна мандата на президента Георге Иванов за съставяне на правителство. Основният въпрос, който дискутират ДСИ и СДСМ е искането на албанските партии за превръщането на албанския като официален език на цялата територия на страната.

След като Груевски върна мандата, президентът Иванов проведе консултации с парламентарно представените политически партии и съобщи, че ще върчи мандат на този, който му гарантира, че има подкрепата на поне 61 депутати в 120-местния парламент в Скопие.

На предсрочните парламентарни избори в Македония на 11-ти декември миналата година ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз /СДСМ/ на Зоран Заев - 49, Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3 и Демократическата партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи - двама депутати.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес