Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите евакуирани от Судан гърци пристигат в Атина

25 април 2023, 13:03 часа • 1776 прочитания

Първите гръцки граждани, евакуирани от Судан, пристигат в Гърция. Конвоят от общо 17 души, сред които 4 души, женени за гърци, 3 деца и един мъж с ранен крак. Те пристигнаха с 112-то бойно крило в Елефсина, Атина, през Асуан, Египет.

Гръцката делегация пристигна в Джибути заедно със заместник-министъра на националната отбрана Никос Хардалиас и беше приета от министъра на външните работи и международното сътрудничество на Република Джибути Махамуд Али Юсуф, ръководителя на делегацията на Европейския съюз в Джибути Силви Табес и посланика на Гърция в Етиопия Анна Фару.

Хардалияс благодари на правителството на Джибути от името на Гърция за грижите и помощта, оказани на гърците, пристигнали от Судан, предаде Прото Тема.

В ход е още една мисия за репатриране на интубиран мъж и неговия син. Мъжът е бил опериран във френска военна болница и е в тежко, но стабилно състояние.

Гръцкият министър остава в Асуан, за да координира и наблюдава репатрирането на останалите гърци, и е в прияка комуникация с генерална координация на операцията.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изрази искрените си благодарности към холандския си колега Вопке Хукстра за помощта на страната му в усилията за спасяване на гърците и членовете на техните семейства от Судан, пише пресслужбата на гръцката дипломация.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес