Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи гей парад в Скопие

20 май 2019, 14:40 часа • 3357 прочитания

Първият „Парад на гордостта“ на ЛГБТ-общността в Скопие ще бъде проведен на 29 юни, предава македонската електронна медия A1 On, съобщи "Фокус". 

Организаторите смятат, че парадът ще премине достойно и безопасно и че държавата е готова и зряла да организира подобно събитие, чиято цел е да бъде чут гласа на различните.

„Това е протест, в който ще търсим утвърждаване за реализиране на нашите права и свободи. Това е протест за изразяване на свободната воля на различните, които се интересуват от равен достъп до обществото, но също и протест за отдаване на почит на хора, които са станали жертви на насилие и стигматизирани в обществото поради различната им сексуална ориентация”, поясни Антонио Михайлов на пресконференция в седалището на местния Хелзинкия комитет.

Организаторите - Националната мрежа за борба с хомофобията и трансфобията - смятат, че ще има огромна подкрепа и присъствие на първото подобно събитие в страната, което защитава цветовете на разнообразието и че МВР ще изпълнява на ниво задължението да гарантира безаварийно протичане на парада.

Инициаторите на събитието призоваха всички граждани и политици да подкрепят ЛГБТ общността, като се включат в първия „Парад на гордостта“ в Скопие.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес