Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи гей парад в Косово, смъртни заплахи срещу участниците

10 октомври 2017, 11:30 часа • 1935 прочитания

Във вторник, 10 октомври, в косовската столица Прищина за първи път ще бъде проведен гей парад, отбелязва скопското електронно издание МКД.

В навечерието на събитието бяха отправени заплахи срещу желаещите да се включат в инициативата.

„Призоваваме всички, които мислят доброто на тази държава, на 10 октомври 2017 г. да стоят далеч от Парада на дегенератите, в противен случай ще имат същата съдба като тази на участниците в шествието“, гласи разпространено в интернет съобщение.

До медиите бе изпратено послание „в името на морала да бъдат убити неморалните“.

Отговорът на косовската полиция на тези заплахи гласи, че „правото на сексуална ориентация и свободата на изразяване е признато в Косово, а свободите или правата, гарантирани от конституцията на Косово, не са поставени под въпрос“.

„Полицията взема предвид всичко, което може да бъде свързано с конкретна ситуация и по-специално с организирането на събитие. В обстоятелствата, които характеризират това събитие, полицията подготвя собствен оперативен план, който определя какви мерки ще бъдат предприети, за да се следи и да се осигури ходът на това събитие", се казва в изявлението на правоохранителните органи в най-младата държава на Балканския полуостров, предаде Фокус.

Първият по рода си парад в Косово ще се проведе в столицата под мотото „В името на любовта“. Шествието ще започне в 11.30 часа (местно време).

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес