Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи данни - масово "да" на референдума в Македония

30 септември 2018, 22:15 часа • 7783 прочитания

Огромното мнозинство от македонските граждани са гласували положително на днешния референдум, предаде БГНЕС.

90,94 са гласували "за", докато само 6,33% са "против". Това показват данните при 30% обработени избирателни протоколи.

Към 18:30 часа избирателната активност е била 34,09%, т.е. гласът си са дали 630 000 - 650 000 души, добавиха от ДИК. Премиерът на Македония Зоран Заев прогнозираше над 900 000 гласа.

В Македония днес се проведе референдум, на който гражданите трябваше да отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който беше подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер.

Договорът от Преспа между Македония и Гърция за името "Република Северна Македония" не предвижда задължително провеждане на референдум. Той обаче предвижда промени в конституцията на Македония, а за тяхното приемане трябва квалифицирано мнозинство - 81 депутати от 120 народни представители. В момента най-много места в македонския парламент има ВМРО-ДПМНЕ – 51, като партията не приема Преспанския договор. На второ място е Социалдемократичният съюз на Зоран Заев, с 49 депутати, с 49 народни представители. Той управлява заедно с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ беше сформиран от бивши членове на Армия за национално освобождение (АНО) т.е. отново албанска формация), който има 10 депутати и с Алианса за албанците, с 3 места. Освен това, Заев има подкрепа и от Движение Беса – третата албанска партия в македонския парламент, което има 5 депутати и е считано за формация, прокарваща турските интереси.

Политически реакции

"Очаквам депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага". Това заяви Заев в специално изявление след провелия се днес референдум.

Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС, каза още македонският премиер. Той подчерта, че днес се е провел мирен и демократичен референдум. "Гражданите гласуваха свободно и достойно. Всеки гражданин гласува по собствено желание. Волята на гражданите е неприкосновена и трябва да бъде уважавана от всички. Днес е успех за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички граждани и нашата страна, независимо от бойкота, организиран от ВМРО-ДПМНЕ", заяви Заев.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче е на мнение, че гражданите, които са гласували "против" на референдума и тези, които не са излезли да гласуват са изпратили най-ясния сигнал, че: "Това е Македония". Мицкоски е категоричен, че Македония е гласувала против Договора от Преспа.

"Тук живеят македонци, нашата идентичност е македонска, нашият език е македонски, нашите предци са били македонци", каза Мицкоски, добавяйки, че референдумът е поражение не само на договора, но и на "престъпното управление на властта".

На въпрос дали ще приеме предсрочни парламентарни избори Мицкоски заяви, че премиерът Зоран Заев не трябва да търси предсрочни парламентарни избори, а по-добре да се подготви за политическо пенсиониране.

"Тази вечер искаме да кажем, че парламентът трябва да вземе това важно решение относно договора с Гърция. Ще гласуваме "за". На изборите през 2016 г. заявихме, че сме за НАТО и всички искаме да се присъединим към НАТО и ЕС. Затова получихме този мандат да влезем в НАТО, защото нямаме друга алтернатива", подчерта лидерът на ДСИ Али Ахмети. На въпроса какво ще стане, ако конституционните промени не се реализират, дали ДСИ е за предсрочни парламентарни избори, Ахмети отговори, че Македония има много по-важни неща за правене от предсрочните парламентарни избори.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес