Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин сее хаос на Балканите: Все повече показва, че иска отцепване на Република Сръбска

17 юни 2024, 10:17 часа • 2917 прочитания

Кремъл и пълномощниците на диктатора Владимир Путин продължават усилените си опити да използват отношенията на Русия с Република Сръбска (сръбската политическа единица в Босна и Херцеговина) за дестабилизиране на Балканите. Това се посочва в анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) от 16 юни.

Още: Сърбия и Република Сръбска декларираха "защита на сръбските национални интереси"

Вече има руско посолство в Баня Лука

Първият посочен пример е от 11 юни, когато руският външен министър Сергей Лавров заяви при откриването на руското посолство в Баня Лука (град, считан за столица на Република Сръбска), че връзките между Москва и Република Сръбска са на "изключително високо ниво". Лавров посочи, че руското Министерство на външните работи ще даде приоритет на изграждането на религиозни и културни институции в Баня Лука, които са от решаващо значение за укрепването на "братските връзки" между народите на Русия и Република Сръбска.

Руската федерация има свое посолство и в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево.

Още: Путин пред Додик: Москва ще помогне за подобряване на ситуацията на Балканите

Популярен руски пропагандист подклажда напрежението

ISW цитира и интервю от 16 юни на Михаил Звинчук - бивш говорител на руското военно министерство и автор на пропагандния Телеграм канал "Рибар". Свързаният с Кремъл военен блогър говори пред телевизионния канал на Република Сръбска и каза, че Русия ще подкрепи независимостта на тази съставна единица на Босна и Херцеговина. Звинчук посочи и че откриването на руското посолство в Баня Лука демонстрирало приятелството и сътрудничеството.

Още: ДАНС: Русия е основната заплаха за сигурността, сянката на Кремъл е по границите ни

Снимка: Милорад Додик, Getty Images

Русия може да открие културен център (Руски дом) в Република Сръбска, добави още основателят на "Рибар". Молдовски и украински официални лица по-рано са предупреждавали, че руснаците използват т.нар. Руски дом, за да популяризират пропагандата си и да извършват подривна дейност в чужбина.

През април 2024 г. "Рибар" твърдеше, че каналът е открил "медийно училище" на Балканите и че екипът му е прекарал една седмица в Сърбия и Република Сръбска, където е изнасял лекции за това как да се управляват Телеграм канали и да се бори "дезинформацията".

Още: Босненският Путин засега се отказа от закон за чуждестранните агенти

Република Сръбска иска независимост

Припомняме, че Република Сръбска е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Възниква по време на войната в бившата югославска република и е утвърдена с Дейтънското споразумение - в нея живеят босненските сърби. Лидерът ѝ Милорад Додик (на заглавната снимка), близък до диктатора Владимир Путин, от доста време насам разпалва националистически настроения и няколко пъти вече загатваше, че Република Сръбска може да се отдели от Босна. Така или иначе, тя има собствен парламент и институции.

Още: Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

На 7 юни Додик за пореден път се изказа в същия тон - че Република Сръбска възнамерява да проведе референдум за независимостта си от Босна и Херцеговина на неуточнена дата. Лидерът на босненските сърби се разгневи заради приетата резолюция в ООН за геноцида в Сребреница. Сърбия също подклажда напрежението в региона, като прави заплахи за териториалната цялост не само на Босна и Херцеговина: Война на Балканите? Сърбия заплаши суверенитета на 4 държави.

Преди това Кремъл също е използвал отношенията си с Република Сръбска, за да оказва допълнително влияние на Балканите, да сее разделение на Запад и да подкопава Дейтънското споразумение, за да хвърли полуострова ни в хаос.

Още: Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес