Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протести в Румъния срещу скандални промени на Наказателния кодекс

21 юни 2018, 07:37 часа • 5677 прочитания

Хиляди хора се събраха по улиците на Букурещ и други големи градове на Румъния, за да протестират срещу смекчаването на Наказателния кодекс, което според тях рискува да блокира борбата с корупцията. Протестите бяха насочени директно срещу Ливиу Драгня - лидерът на "бившите" румънски комунисти, които сега управляват страната, но Драгня не може да е премиер, защото е осъден за изборна измама. В Букурещ пред сградата на правителството се събраха около 5 000 демонстранти, предаде БГНЕС.

На няколко места избухнаха сблъсъци с полицията, която бе многобройна, съобщи репортер на АФП. Осем души бяха задържани, като сред тях е и германският журналист Пол Арне Вагнер. Няколко хиляди души демонстрираха в градовете Сибиу, Клуж и Тимишоара.

На 18 юни румънският парламентът одобри поправки в Наказателния кодекс, които според опозицията целят да "защитават престъпниците". Тези промени намаляват броя на престъпленията, за които може да бъде задържано лице и драстично ограничават продължителността на разследването.

Скандално е, че специално за разследването се поставя срок от 1 година - ако няма обвинение в съда дотогава, разследването се прекратява. Ограничава се и възможността за използване на СРС. Освен това разследваните ще могат да присъстват на разпити на свидетели т.е. няма да има реална възможност да се ползват защитени свидетели, а публично няма да може да се показват вече арестувани и с белезници заподозрени. Няма да могат да се ползват и дигитални данни - например телефонни записи, иззети при криминален случай, в други криминални случаи, освен ако няма специална съдебна заповед. А телефонни записи по даден случай ще могат да бъдат чути от арестуваните.

Най-голямата промяна обаче е, че ако издадена присъда не е подписана с положително становище от всички в съдебния състав, тя не е окончателна и може да бъде обжалвана, посочва Hotnews.ro. Тази промяна важи ретроактивно т.е. и за случаи отпреди приемането на закона! Точно тази промяна позволява на Драгня да обжалва присъдата си за изборна измама - заради непозволени прийоми при събирането на гласове за референдум за свалянето на бившия румънски президент Траян Бъсеску.

Друг скандален момент е, че разследвания за корупция на практика няма да могат да бъдат стартирани, ако фактическият акт на корупция е станал над 6 месеца по-рано, отколкото е почнало разследването. А издаването на нормативни актове не може да се счита за криминално престъпление.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес