Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проруска партия в Северна Македония е подала сигнала срещу Люпчо Георгиевски

16 декември 2022, 16:01 часа • 2057 прочитания

Председателят на проруската партия „Левица“, която е в близки отношения с най-голямата опозиционна формация в Северна Македония ВМРО-ДПНЕ, стои зад разследването срещу Люпчо Георгиевски. 

Преди дни стана ясно, че председателят на българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля е бил обвинен в расизъм и ксенофобия. След разглеждането на материалите в прокуратурата в Битоля адвокатът на Георгиевски обаче заяви, че все още няма обвинителен акт.

„Бяхме повикани по разследване за евентуално повдигане на обвинение в разпространение на расизъм и ксенофобия, което е наистина абсурдно. Цялото производство се основава на подадения сигнал от партия „Левица“, в който има исторически цитати, информация за исторически личности и цитати от изказвания на Иван Михайлов. Няма никакви други доказателства“, заяви адвокат Насер Рауфи, цитиран от кореспондента на БГНЕС в западната ни съседка.

„Срещу нашите клубове се стреля, палят се, а нас ни обвиняват в ксенофобия и расизъм. Това е реалността в Република Северна Македония днес“, заяви Люпчо Георгиевски.

В призовката му пишеше, че той трябва да се яви като обвиняем по делото на 16 декември – т.е. днес.

Българският клуб "Иван Михайлов" бе създаден преди три години, но след неговото официално откриване през април тази година беше организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски беше освободен.

Преди около три седмици имаше стрелба с огнестрелно оръжие срещу друг български клуб, този път в Охрид - "Цар Борис Трети". Преди това на няколко пъти срещу клуба бяха хвърляни камъни.

До момента официалните власти не са осъдили категорично тези нападения, а за стрелбата дори няма информация, че се издирва извършителят.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес