Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата отказва разследване на секс скандала в Сърбия

05 май 2021, 14:20 часа • 1334 прочитания

В края на април заместник-председателят на Партията за свобода и справедливост Мариника Тепич хвърли „бомбата“, че председателят на сръбския парламент и бивш дългогодишен министър на външните работи Ивица Дачич е участвал в нощни забавления с непълнолетни момичета на възраст от 15 до 18 години в "личния град" на Драган Маркович-Палма - Ягодина. Тепич излъчи видеозапис с показанията на млад мъж, който е бил очевидец на тези "закрити купони" с участието на непълнолетни.

Тя посочи обаче миналата седмица, че няма да съобщи имената на онези, които са готови да свидетелстват за измама и педофилия в Ягодина, ако обвинението не осигури защита. Прокуратурата обаче не се обявява по този повод, а Тепич посочи за "Данас", че ако тази институция не иска да защитава свидетели, ще се намери друг начин.

„Ще намерим начин да се борим сами, не се съмнявайте. Вдигането на рамене и отказването от всичко не е и няма да бъде нашата опция“, подчерта тя.

БГНЕС припомня разказа в излъчения видеозапис , че "купоните в Ягодина продължавали до рано сутринта".

„След като момичетата бъдат алкохолизирани, те придружават гостите си. Всичко това става над басейна на хотел "Алфа". Там съм виждал Ивица Дачич, Александър Антич, както и собствениците на "Кнез петрол" и телевизия Копорникус. След като басейна се опразни и всички бъдат изпратени по домовете си, момичетата отиват една по една и се представят. Разказват какво искат, какво не искат. Това повече прилича на пазар за животни, отколкото на купон", разказа младият мъж.

Той твърди, че момичетата се страхуват за сигурността си, а техните родители правят всичко възможно да ги изпратят в чужбина, за да не пострадат и да ги спасят от сексуалния тормоз. Част от тези момичета фиктивно работят в някое от държавните предприятия, но всъщност работят като момичета за забавления. Една от тях е била заплашвана от заместник-министъра на вътрешните работи и е била принудена да участва в тези купони, разказа още той.

"Убедена съм, че ако в тази наша Сърбия е останала поне малка частица морал, чест и достойнство, след тези разкрития прокуратурата не може повече да мълчи, а правителството трябва да падне", каза още заместник-председателят на Партията за свобода и справедливост Мариника Тепич. Тя заяви, че "коалиционните партньори на Драган Маркович-Палма - Социалистическата партия на Ивица Дачич и Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич опъват чадър над него".

Основният заподозрян в тази афера Драган Маркович-Палма изглежда не се интересува особено от обвиненията срещу него, пише „Данас“. Той посети телевизия „Пинк“ в събота, където разговаря с водещия по други теми, а ден по-късно беше гост на друга телевизия в предаване със символичното название „Защита на Палма“. Заподозреният за оргии с непълнолетни изпя "Никой не може да ни направи нищо" заедно с фолк певеца Дарко Лазич, който причини тежък пътен инцидент под въздействието на алкохол преди няколко години и никога не беше подведен под отговорност за това.

Особено притеснително обаче е изказването на Палма, направено в предаването: „Ако жертвите се страхуват от мен и затова не искат да отидат в прокуратурата и полицията, аз и така мога да разбера техните имена и фамилии и всичко за тези свидетели."

Това звучи като заплаха за тези, които се явиха да свидетелстват под закрила, но и като предупреждение към евентуални нови свидетели.

По-късно той заяви пред „Данас“: „Попитайте адвокат, свидетелите не могат да се скрият. И не може да е оправдание казаното: "те се страхуват, така че няма да дадат изявление". Никой няма причина да се страхува от мен. Страхува ли се Мича Йованович от мен?“, попита Маркович, на което „Данас“ отговори, че е възможно, тъй като Мича промени показанията си за по-малко от 24 часа, като първо трябваше да бъде свидетел срещу Палма, а след това му се извини и промени своето изявление.

„Той смени изявлението си, защото видя, че греши. Нищо, което той каза за предполагаемите събития по партитата, не е вярно. Е, съпругата ми също беше на рождения ми ден“, каза Маркович, добавяйки, че всички обвинения срещу него са лъжа и че всички свидетели лъжат.

Мариника Тепич каза за Данас, че всичко, което Палма прави през последните дни, се свежда до две неща - изпращане на заплашителни съобщения до хора, които са готови да свидетелстват срещу него като първи заподозрян, както и заплашване на коалиционните му партньори във властта "относно търгуване с информация от типа - ако ме злепоставиш, ще повлека и теб."

Тя добави, че що се отнася до изявленията, че той ще узнае кои са жертвите и свидетелите въпреки защитата, това не е вярно.

„В Наказателно-процесуалния кодекс съществуват механизми, които ясно посочват начина на защита на особено чувствителни свидетели, което предполага тяхната комуникация само с прокурора, дори в частна домашна среда, точно за да нямат контакт с никой друг. Освен това в нашите положителни разпоредби и ратифицирани международни актове има и възможност за „кодово име“, посочи Тепич.

На 26 април тя каза на полицията в Ягодина, че веднага щом прокурорът осигури защита на свидетелите, тя ще разкрие самоличността на най-малко седем души, които искат да свидетелстват срещу Драган Маркович-Палма при тези условия във връзка със злоупотреба с влияние, педофилия и проституция.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес