Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза: В края на ноември - предсрочни избори в Македония, които ще са фатални за ВМРО-ДПМНЕ

01 октомври 2018, 08:30 часа • 3397 прочитания

"В края на ноември ще има предсрочни избори и те ще бъдат фатални за ВМРО-ДПМНЕ". Това прогнозира журналистът и собственик на БГНЕС Любчо Нешков за ситуацията в Македония.

По думите му ниската избирателна активност на референдума за името и евроатлантическата ориентация на Македония е факт: "Гражданите не пускат етнически вот, те гласуват за конкретно развитие на страната. В Македония ще има опит за гласуване на промени в Конституцията, ако това не се случи отиваме на бързи избори."

"В двустранен план не подценявайте разговора между Ципрас и Заев. В международен план има двама ключови души - Йоханес Хан и Столтенберг. Нещата за Македония са предопределени", каза още Нешков.

Той припомни, че "Груевски управляваше Македония с 320 хил. души 10 години. Сега са 600 хил. души – тази коалиция ако отиде на избори, тя ще има конституционно мнозинство. Въпросът не е дали промените ще бъдат гласувани, те ще бъдат приети в парламента, въпросът е в какъв срок и дали опозицията ще застане на страната на държавните интереси или ще продължава да защитава чужди проекти."

Припомняме, че референдумът за промяната на името на Македония не събра нужната избирателна активност от 50%, за да бъде гласуването валидно. В същото време над 90% от гласувалите са подкрепили промяната. При 97% обработени бюлетини активността е малко над 36% – доста под очакваните 50%. 91% от гласувалите са подкрепили членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора за името с Гърция.

Гражданите на Република Македония отговаряха на въпроса "Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?"

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

"Нямам намерение да напускам, но е мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС". Той не коментира избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Македонският премиер призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на Преспанския договор, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени - с квалифицирано мнозинство от 81 депутати от 120-местния парламент, но ВМРО-ДПМНЕ в момента е най-голямата партия там, с 51 народни представители. Заев подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес