Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза - Гърция и ЕС ще се договорят на 29-ти юни

23 юни 2015, 08:33 часа • 12038 прочитания

12 часа продължиха вчерашните преговори между Гърция и Европейския съюз – в серия от по-кратки срещи. Засега предложението на Брюксел включва 35 млрд. евро помощи до 2020 година в помощ на Гърция. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрично уточни, че основната цел на тези средства е да се стимулира икономиката и да се създават работни места, информира Нова телевизия. Предстои и следващата среща – с финансовите министри на еврозоната.

Политическа мода – така икономистът Йоаким Каламарис определи безпрецедентната подкрепа от над 47% за „Сириза” според последните социологически проучвания. Според него популизмът на „Сириза” няма да доведе до по-големи отстъпки от ЕС. Виждам една политическа безнаказаност – за определени кадри в гръцката политика и администрация няма промяна на заплати и пенсии, няма спестяване, каза Каламарис. ЕС няма намерение да наказва гръцкия народ – говорим за пари, похарчени от гръцкия политически елит, но с подкрепата и лобитата на определени кръгове в ЕС. Над 60 млрд. евро са раздадени на 28 страни в ЕС от ЕЦБ. В Гърция много малка част от европейските пари стига до реалния трудов пазар, твърди Каламарис. Трябва да има една сериозна ревизия какво се прави с европейските заеми и с кредитите на държавата въобще, категоричен е той.

В цялата история с Гърция има твърде малко икономика и твърде много политика – усещам някаква средношколска драматургия, заяви икономистът Емил Хърсев. Европейските политици показват на своите данъкоплатци как мачкат Гърция, а Ципрас и Варуфакис бранят своите данъкоплатци като на Термопилите. Накрая Гърция ще спечели, прогнозира Хърсев и добави, че споразумение ще има на 29-ти юни. Според икономиста идеята за кредити е чрез тях този, който ги дава, да „изиска” от получателя да купува неговите стоки. За мен е много интересно как ще се отчетат заемите от 320 млрд. евро за гръцките банки, добави Хърсев.

Някой сега да каже, че ЕК и Германия били виновни за Гърция – несериозно е. 10 години като се правят бюджетни дефицити, така става – и ние можем да научим полезен урок, включи се и депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Ако сега има увеличение на данъци, на ДДС, на личен данък, еднократен данък върху богати субекти, то резултатът ще е лош – за икономика, която сега се е задъхала, категоричен е Димитров. Той добави, че няма как гръцкият народ да се зарадва на добри условия.

Каламарис уточни, че минималната пенсия в Гърция е 250-300 евро при 150-200 евро комунални месечни разходи. За сравнение гръцките депутати вземат 7000 евро месечно, каза той. И апелира – вижте в Германия, в напредналите икономики, да не се сравняваме само помежду си. Заради всички щуротии с бюджетни дефицити в Гърция има намаление на пенсии с 55% - каквато и да е пенсията, представяте ли си какво значи това, попита и Димитров. Той направи паралел между еврозоната и Шампионската лига, но от всяка страна в еврозоната си зависело дали ще е "слабият", който ще бъде бит от всички.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес