Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Топалов: Македония хвърля много средства, за да купува политици. За България би било срамно

09 май 2023, 18:50 часа • 6508 прочитания

Ще се стоплят ли някога отношенията между Северна Македония и България? В Студио Actualno гостува проф. Кирил Топалов - историк, дипломат, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония. С него разговаряхме за 9 май, както и за това от къде произхожда конфликтът между България и западната ни съседка.

"Конфликтът е заложен още в решението от 1930-та година. Решението България да бъде унищожена, защото Сталин е казал, че "ще изтрие това име от картата на света", го докладва Георги Димитров и Васил Коларов на Коминтерна. Създават теорията на македонизма, който първи сърбите начертават. Създава се тази държава с фалшивото самочувствие, че е отделна държава с език и история и това вече се формира 80 години, а ние "берем" плодовете", разказва проф. Топалов.

Още: 5 лъжи на македонизма: Говори проф. Георги Николов (ВИДЕО)

"Стигаме до едно много зловещо заключение - един човек ако иска да стане там (бел.ред.: в Северна Македония) президент или една партия да стане управляваща, главният ѝ ин е зловещ антибългаризъм. Това означава, че обществото им е отровено и надеждите ни, че там ще се възродят някакви пробългарски настроения, са напразни" казва още той. 

По думите му "нашата дипломация в Европа си върши работата, друг е въпросът, че трудно се променят изградени становища", например, че България е един изграден руски сателит и на нея не може много да се вярва.

"Македония хвърля много средства, за да купува политици. България би било срамно да хвърля пари, за да купува европейски полиците, защото истината е на наша страна и до колкото имам впечатления нашите дипломати там се борят това да стане ясно", категоричен е професорът.

Цялото интервю вижте във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес