Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на румънските социалисти иска да се спаси от затвор чрез нов закон?

30 януари 2017, 09:18 часа • 973 прочитания

Политиците там (бел. ред. – в Румъния) се страхуват, защото не могат да крадат. Всъщност тамошният председател на социалдемократите Ливиу Драгня е съден освен за изборна измама и за кражба на 31 000 евро. Той назначава две служителки в социалната служба за защита на детето в един от окръзите в Румъния, без тези служителки да ходят на работа – става въпрос за партийни кадри. Получените заплати от двете са на стойност 31 000 евро. Като председател на социалдемократите в окръга Драгня е назначил двете жени и случаят е ясен. Така журналистът Владо Береану обясни пред Нова телевизия какво се случва при северните ни съседи и защо има такива протести.

Според Береану, ако Драгня бъде осъден, той ще влезе в затвора и това ще разклати сериозно социалистите в Румъния.

Драгня не може да стане премиер, защото през 2012 година опитва да "вдигне" по втория начин изборната активност на референдум за импийчмънт на бившия румънски президент Траян Бъсеску, за да стане плебисцитът легитимен и бива осъден условно. Затова сега предложението на новия премиер Сорин Гриндяну, който е под контрола на Драгня, е щета под 45 000 евро да не се счита за криминално престъпление, коментира Береану. Заради протестите днес (30 януари) ще има обсъждане на законопроекта – всенародно обсъждане в зала с 40 места, а в сряда (1 февруари) ще трябва да се приема законопроекта. Що за обсъждане е това, попита Береану, според когото законопроектът ще падне в Румънския конституционен съд, ако мине.

През декември миналата година общо 91 души бяха осъдени за корупция в Румъния, а общо 2 млрд. евро вече са върнати в държавния бюджет, уточни Береану.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес