Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предизборната кампания в Македония започва след четири дни

16 ноември 2016, 15:15 часа • 770 прочитания

На 21-ви ноември започва предизборната кампания в съседна Република Македония за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 11-ти декември тази година, предаде БГНЕС.

Държавната избирателна комисия на Македония призова медиите да не използват преди тази дата политическа реклама.

Парламентарните избори ще се проведат две години преди изтичането на мандата на сегашния парламент съгласно споразумението между четирите парламентарни партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, СДСМ на Зоран Заев, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи. Четиримата лидери по този начин искат да сложат край на 18-месечната криза, която тресе западната ни съседка.

Кризата започна през февруари 2015 година с твърдението на СДСМ, че управляващата партия е подслушвала над 20 000 души в страната. ВМРО-ДПМНЕ обвини лидерът на опозицията Зоран Заев в обслужване на чужди интереси и опит да влезе в управлението по насилствен начин. Споразумението за постигане на споразумението за предсрочен вот бе постигнат с посредничеството на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и посланиците на ЕС и САЩ в Скопие. Първоначално изборите трябваше да се проведат на 24-ти април, но те бяха отложени за началото на юни и, в крайна сметка, и тази дата отпадна и се стигна до нови преговори.

Според всички социологически проучвания ВМРО-ДПМНЕ ще спечели най-много гласове на предстоящите избори. Груевски поиска "историческа победа от 63-ма депутати". В македонския парламент има 123-ма депутати. Трима от тях се избират от диаспората.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес