Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потвърдено: Федерация Босна и Херцеговина има нов президент

20 февруари 2023, 17:51 часа • 2123 прочитания

Новият президент на босненската Мюсюлманско-хърватска федерация е Лидия Брадара, а вицепрезиденти ще бъдат Игор Стоянович и Рефик Лендо.

„Днес използвахме своите конституционни правомощия и конституционни компетенции. Ние тримата сме избрани и потвърдени кандидати за президент и вицепрезиденти на Босна и Херцеговина“, потвърди Лидия Брадара пред регионалната телевизия Ен1.

Миналата седмица Брадара, Лендо и Стоянович бяха избрани официално за ръководство на босненската Мюсюлманско-хърватска федерация след гласуване в парламентарната Камара на представителите, а след това и в Камарата на националностите. Това е първата промяна в ръководството на босненската Мюсюлманско-хърватска федерация от 2015 г. насам.

ОЩЕ: Схващате ли разликата: Русия заплаши Босна и Херцеговина, ако влезе в НАТО

Босна и Херцеговина е единна държава, състояща се от две административни единици – Федерация Босна и Херцеговина (или Мюсюлманско-хърватска федерация) и Република Сръбска. Страната има общи Председателство (президентство), двукамарен федерален парламент, централно правителство, съд и централна банка. Ръководството на Мюсюлманско-хърватската единица  трябва да се състои от представители на трите държавотворни народа в Босна и Херцеговина – хърватския, бошняшкия и сръбския народ.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес