Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посланикът ни в РСМ: Скопие да изпълнява подписания договор

02 декември 2021, 13:44 часа • 1982 прочитания

РС Македония трябва да изпълнява Договора за добросъседство в целия му обем и във всички аспекти. Това заяви българският посланик в Скопие Ангел Ангелов.

Посланик Ангелов коментира и двустранните отношения, заявявайки, че разговорите между двете външни министерства никога не са били прекратявани. Той посочи, че утре се открива новия парламент и изрази надежда, че скоро ще има редовно правителство, което ще продължи разговорите с РСМ.

Българският посланик още веднъж подчерта, че един от основните проблеми между София и Скопие е, че РСМ не изпълнява подписания Договор за добросъседство през 2017 г. „Договорът за добросъседство не се изпълнява и тук е целият проблем. Настояваме, той да се изпълнява в своята цялост и във всички аспекти“, каза българският дипломат.

Попитан за правата на така нареченото македонско малцинство у нас, за което България е осъдена 16 пъти от Европейския съд за човешки права и за „претенциите“ на София за „българско малцинство“ в РСМ, посланик Ангелов каза:

„България, както и Франция, в Конституцията си не признава малцинства. Всички граждани са еднакви пред закона. Не признаваме колективните, а индивидуалните права. Всеки има индивидуалното право да се чувства такъв какъвто иска и никой не може да му забрани това. Ние не можем да забраним и правото на сдружаване. Тук има и още една несъстоятелна теза, че ние някога сме претендирали, че има българско малцинство в РСМ“, подчерта той.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес