Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По македонски - опозицията бойкотира референдума, но не съвсем

30 септември 2018, 14:00 часа • 3437 прочитания

Избирателната активност на референдума в Македония до 11:00 часа местно време е била 8,03%, показват данните от системата за паралелно гласуване. Отчетен е малък инцидент в село Йегуновце – графит с обидно съдържание, който е бил изрисуван на една от стените на сградата, в която се помещава избирателна секция 2117, предаде БГНЕС.

Бойкот на ВМРО-ДПМНЕ, но не съвсем

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски няма да гласува на днешния референдум в Република Македония. Това каза говорителят на партията Наум Стоилковски. Според него "Мицкоски е взел това решение , защото въпросът на референдума бил манипулативен и многозначителен".

"Мицкоски е срещу промяна на името и срещу този договор, който унижава Македония", обясни Стоилковски.

Същевременно обаче Заместник- председателят на ВМРО ДПМНЕ Митко Янчев гласува на днешния референдум. Председателят на парламентарната група на ВМРО ДПМНЕ Драган Данев и поне още двама депутати също са дали своя глас на днешния референдум.

Оптимизмът на властта

Днес е истински празник. Очаквам чрез масовото гласуване, с високата избирателна активност още веднъж да се потвърди и многоетническото единство на нашите граждани и цялостното политическо единство на гражданите извън всяка политическа партия или политически убеждения. Това каза премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, след като гласува в избирателна секция 1730 в началното училище "Никола Вапцаров" в Струмица. Той пристигна, придружен от съпругата си Зорица и сина си Душко.

Заев подчерта, че благодарение на действията на България се е насърчила и гръцката страна. Македония подписа две исторически споразумения - първо Договора с България за добросъседство, приятелство и сътрудничество, а след това и историческото споразумение с Гърция, с което най-накрая се реши 25-годишният спор за името, каза македонският премиер. Това остави трайна следа тук в региона, като се изгради приятелство, което се основава на европейските ценности. Мисля, че това ще повлияе положително на бъдещите поколения, изтъкна Заев.

"Очаквам парламентът да последва решението на мнозинството на гражданите, което днес ще даде ясен отговор в каква посока трябва да се движи страната ни. Очаквам след тези решения Македония най-накрая да постигне своите стратегически цели, да бъде член на най-мощни военен съюз в света - НАТО и да бъде член на най-силната икономически съюз в света - Европейският съюз", подчерта Заев пред редица местни и чуждестранни журналисти.

На въпрос дали е убеден, че референдумът ще бъде подкрепен от положителен вот, той бе категоричен, че очаква голяма част от македонските граждани да гласуват "за". По негови сметки 80% от македонците подкрепяли европейската и натовската перспектива на Македония.

Днес е голям ден за Македония, но това е и един голям ден за приятелството с България и Гърция и с всичките ни съседи Това каза македонският министър на външните работи Никола Димитров след като гласува в днешния референдум. "В продължение на един месец политиците говореха и обясняваха колко е значим този исторически залог при днешния кръстопът, на който се намираме. Днес говори народът, а народът говори чрез гласуване", каза Димитров и добави: "Надявам се днес да бъде един истински празник за демокрацията и нашата Македония окончателно да тръгне напред в истинската посока към НАТО и ЕС със запазването на всичко, което е важно за нас".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес