Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пендаровски нарече вандали тримата арестувани българи на границата

06 февруари 2023, 09:48 часа • 1209 прочитания

Стево Пендаровски нарече вандали тримата арестувани българи на границата, става ясно от пост на президента на Република Северна Македония в Twiiter.

Припомняме, че по разпореждане на съда в Крива паланка българите получиха глоба от 300 евро, експулсиране и 3 години забрана за влизане в страната. Те бяха задържани на граничен пункт "Деве баир" в събота, а стотици други наши сънародници не успяха да почетат Гоце Делчев в югозападната ни съседка заради проблем със системата на граничния пункт и заради наличието на забранителни списъци. ОЩЕ: МВнР: Властта в РСМ постъпи унизително и недопустимо спрямо българския народ

"Поздравления за служителите на македонската полиция за справянето с вандалите на македонската граница", написа в Twitter президентът на Северна Македония.

Той осъжда нападението с камъни на "Македонски културен клуб - Никола Вапцаров", който вчера осъмна с разбито стъкло. Така нареченият клуб беше открит миналата година от лидера на опозицията в Северна Македония Християн Мицкоски. Идеята беше клубът да носи името на Никола Вапцаров. Оказа се обаче, че това е нелегитимно, тъй като негов инициатор е сдружение, обявено от българския съд за незаконно. Събитието тогава беше посрещнато с протест от страна на ВМРО.

В посланието си в социалната мрежа Пендаровски определя и като реч на омразата от евродепутата Александър Йорданов, който каза, че няма македонска нация. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес