Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папандреу готов да си сътрудничи със Сириза

20 януари 2015, 11:31 часа • 9058 прочитания

Бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу заяви, че неговата новосъздадена партия е отворена към сътрудничество със Сириза. Условието е лявата партия се съгласи след изборите в неделя да организира референдум за реформите в страната.

Папандреу, който бе премиер между 2009 и 2011 г., е трето поколение от политическата династия в Гърция. Той се готви за завръщане на политическата сцена, след като преди три години скъса връзките с ПАСОК, чиито основател преди четири десетилетия е баща му, припомня БГНЕС.

Смята се, че неговата нова партия - Движението на демократичните социалисти, ще привлече гласовете на левичарите на изборите на 25 януари и ще участва в следизборния процес. Това ще се случи, ако формацията премине прага от три процента, необходим за влизане в парламента.

Проучванията показват, че партията на Папандреу няма достатъчна подкрепа, но той е уверен, че ще влезе в парламента.

Бившият премиер изключи възможността за съюз с управляващата партия Нова демокрация, посочвайки, че премиерът Андонис Самарас, негов бивш съквартирант в бостънския колеж в началото на 70-те години, не е успял да осъществи реформите.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес