Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ООН призовават Гърция да интегрира бежанците

07 май 2020, 22:05 часа • 2306 прочитания

Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) призова Гърция да интегрира бежанците в обществото, за да се справи с пандемията от COVID-19, след като местни гръцки жители се опитаха да спрат мигрантите и бежанците да стигнат до новото си жилище, като подпалиха хотела, в който трябваше да бъдат настанени, пише турското англоезично издание Daily Sabah

Според ВКБООН броят на търсещите убежище на петте гръцки острова, които се превърнаха във входна точка за тези, които искат да стигнат до ЕС, е спаднал за първи път от януари 2019 г.

През април в лагерите е имало 38 291 души, което е по-малко от 42 052 през февруари, съобщи американското тяло.

Това се дължи на "рязкото намаляване на пристигането по сушата и през морските граници" от съседна Турция и прехвърлянето на уязвими мигранти в континентална Гърция, според Филип Леклерк, представител на ВКБООН в страната.

Броят на пристигащите намалява поради ограниченията за движение, наложени от Турция, за да спре разпространението на пандемията от коронавируас, както и засилените гръцки патрули по границите му.

Независимо от това, хората, които все още живеят в лагерите на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос, продължават да страдат от пренаселеност и нездравословни условия в лагери, построени за общо 5 400 мигранти, заяви Върховният комисариат на ООН за бежанците.

"Видяхме гръцкия отговор на COVID-19 и тя се справи много добре и бързо", каза Леклерк на онлайн пресконференция, предаде агенция Фокус.

Но той апелира към гръцкото правителство да разреши на бежанците „да си изкарат прехраната и да се интегрират в гръцкото общество ... да помогнат на тези хора отново да се изправят на крака“ и да позволят островните лагери да бъдат затворени.

Гърция наложи ранни антивирусни ограничения и бе засегната по-малко от коронавируса от много европейски държави.

Леклерк предположи, че бежанците могат да помогнат в селскостопанския сектор, който страда поради ограниченията за движение за нормалните сезонни работници от съседни страни.

Междувременно протестиращите местни хора спряха търсещите убежище, преместени от претоварените острови в Егейско море, да достигнат до нови места за настаняване в Северна Гърция и подпалиха хотел, в който трябваше да бъдат настанени, съобщиха гръцките власти в сряда.

Полицията съобщи, че около 150 протестиращи са попречили на автобуси, превозващи 57 души, докарани до континенталната част от източния остров Лесбос, да стигнат до хотел под наем в село в северния регион на Пела и подпалиха стая в приземния етаж на хотела.

Автобусите бяха пренасочени в друго село в района на Пела, където протестиращите направиха пътни блокади, за да не бъдат настанени в местен хотел. В крайна сметка групата е откарана в северния град Солун, където са настанени в хотел.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес