Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Македония искат Гърция да разчисти границата

04 март 2016, 15:30 часа • 3918 прочитания

Македонският министър на външните работи Никола Попоски призова Гърция да разчисти хилядите търсещи убежище мигранти, които от дни са блокирани на граничния пункт Гевгелия, предаде БГНЕС.

В интервю за „Асошиейтед прес” Попоски заяви, че това е в интерес на самите бежанци, които трябва да бъдат настанени в центрове.

„Това, което се случва в момента, не е решение. Ако наистина се грижите за тези хора, настанете ги в приемни центрове с по-голям капацитет”, обърна се той към гръцките власти. В момента на гръцко-македонската граница се намират над 10 000 души, които чакат да влязат на македонска територия.

Гръцките власти от своя страна искат от Македония отново да отвори границата, но Попоски заяви, че това зависи от мерките в другите държави по балканския маршрут, северно от Македония. Попски добави, че страните, които приемат мигранти и другите транзитни държави неизбежно ще въведат строги рестрикции за броят на мигрантите. „Ние чакаме да разберем броя на мигрантите, които ще бъдат приемани в страните, които са техни крайни дестинации. Това определя дневните квоти на мигранти, които могат да влязат на македонска територия”, подчерта министърът.

Попоски каза и, че има консенсус в Европа, че броят на мигрантите трябва да бъде намален, както и че трябва да има преразпределение на бежанците, което още не се случва: „В момента най-доброто решение е да се помогне на Гърция в тежката ситуация, в която се намира, както и да се работи с Турция за ограничаване на броя бежанци, пристигащи в Европа. Мисля, че искането на председателя на Европейския съвет Доналд Туск беше ясно – това, което се случи през 2015 г. да не се случи през 2016 г."

Според Попоски призивът на Туск само легално търсещи мигранти, бягащи от войната в Сирия, да бъдат пропускани в Европа, ще допринесе за намаляване на потока към външната морска граница на Гърция.

„Македония е транзитна страна. Мигрантите преминават през нея на път за Германия, Австрия и други западни държави. Ясно е, че такива държави, които миналата година приеха огромен брой бежанци, сега въвеждат ограничителни мерки. Има ограничение на техния капацитет за прием на мигранти. Целта сега е да се спре нелегалната миграция и да се гарантира, че всички, които излизат от Гърция наистина имат право да търсят убежище. Броят на мигрантите, които ще влязат в Македония зависи от броя, който западноевропейските държави са готови да приемат”, подчерта отново Попоски.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес