Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От днес на кръчма в Сърбия само с ковид сертификат

08 ноември 2021, 17:18 часа • 3885 прочитания

От 20:00 часа тази вечер за гостите на заведенията в Сърбия ще бъде задължително да представят валиден ковид сертификат, реши на свое заседание правителството. От утре, освен с досегашните ваксини, желаещите ще могат да се ваксинират и с препарата на Moderna.

Решението за ковид сертификатите ще важи не само в заведенията за обществено хранене, но и в обектите за залагания, казината, игралните клубове и останалите места, където се организират хазартни игри. С това постановление работното време на тези обекти вече няма да се ограничава, съобщиха от правителството.

От там обясниха, че ковид пропускът всъщност е зеления сертификат, който всеки гражданин получава след ваксиниране срещу коронавирус или след получаване на негативните резултати от теста за ковид.

Правителството се надява, че това ще увеличи броя на желаещите да се ваксинират, тъй като масовата ваксинация е единственият начин за победа над пандемията от коронавирус. Ако тези мерки не дадат резултат, правителството няма да се поколебае и да затегне действащите в момента и да въведе нови противоепидемични мерки, се казва в съобщението.

В момента в Сърбия се прилагат четири вида ваксини: китайската Sinopharm, руската „Спутник“ и ваксините на Pfizer и на AstraZeneca. От утре във всички пунктове за ваксинация ще се предлага и препаратът на Moderna.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес