Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Османи: Във ВМРО-ДПМНЕ има идеологическа линия, готова да признае българската общност

01 юли 2023, 14:59 часа • 1631 прочитания

Предложените конституционни промени ще бъдат внесени в парламента след изчерпване на всички възможности този процес да бъде консенсусен, обяви днес министърът на външните работи Буяр Османи.

Той каза, че междувременно ще работят с идеологическата линия във ВМРО-ДПМНЕ, (както я определи той), която разбира последствията от изолирането на страната: „Възможностите с ВМРО-ДПМНЕ бавно се изчерпват, но не са напълно изчерпани. Все още има надежда, че има достатъчно разум, който разбира ситуацията, разбира момента и че няма да играе според картите на българските радикали. Затова не се бърза, за да се дава шанс, защото когато се внесат едностранно (промените - БГНЕС), е ясно, че разискването ще е друго. Даваме още един шанс на разума да разбере момента и да види дали там някой работи срещу интересите на македонския народ и държавата, каза Османи в отговор на журналистически въпрос на днешната пресконференция в МВнР.

Като се има предвид, че с ВМРО-ДПМНЕ се изчерпват всички възможности, казва Османи, ще се работи паралелно „с идеологическата линия в партията, която е за бързия път за интеграция на държавата, а не за пътя на държавите с отворени въпроси".

„Убеден съм и вече виждам сигнали във ВМРО-ДПМНЕ за идеологическо разделение по отношение на това, което говоря, има хора във ВМРО-ДПМНЕ по моя информация, които упорито твърдят, че не трябва да пропускаме шанса сега в Конституцията да се определи ясно, че българите са общност тук. Това е идеологическата линия във ВМРО-ДПМНЕ, която разбира последствията от изолирането на страната и навлизането във втория път. Сега се създават две писти – бързата и държави с отворени въпроси. От нас зависи по кой път ще тръгнем…За убеждаване на ВМРО-ДПМНЕ ще работим паралелно с тази идеологическа линия, която обича тази страна, обича нейното бъдеще и я вижда европейска, просперираща, каза Османи, цитиран от БГНЕС.

Попитан кога ще започнат отделните срещи с депутати от ВМРО-ДПМНЕ, обявени от вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, Османи каза: „Има комуникации не под формата на натиск, а за да се обяснят аргументите и те ще решат по кой път да тръгне страната“, каза Османи на пресконференцията, свикана по повод предположението председателството на Процеса за югоизточно сътрудничество Европа (PSJI) от Македония.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес