Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в Северна Македония иска избори, но не и конституционни промени

09 юли 2023, 14:29 часа • 1615 прочитания

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на Христиан Мицкоски излезе с позиция против конституционните промени в Северна Македония, с които настоя и за избори в югозападната ни съседка.

В позицията си партията обръща внимание, че от една година управляващата партия СДСМ отхвърля конструктивните предложения на ВМРО-ДПМНЕ, а именно да се вземе пример на Хърватската конституция. ОЩЕ: Християн Мицкоски: Предсрочни избори са единствената възможност

"СДСМ не прие нито едно от двете ни предложения в защита на македонските национални интереси", сърдят се от партията на Мицкоски. Те визират предложенията си влизането в сила на промените в Конституцията да бъде с отложен характер след пълноправното членство на Македония в ЕС и "гаранции за идентичността, езика и историята на Северна Македония" от страна на европейските институции, предава БГНЕС. 

"Всичко, което означаваше по-добра позиция за Македония бе отхвърлено от СДСМ. Вместо да защитава Македония, СДСМ търсеше по-доброто за България. Необходими са избори за да може Македония да върви напред. Със СДСМ това нещо е невъзможно", се казва в края на съобщението от ВМРО-ДПМНЕ. ОЩЕ: Денков: Истинският слон в стаята е кога Скопие ще приеме промените в Конституцията (ВИДЕО)

Припомняме, че условието на България към Северна Македония за започване на преговори, е тя да включи българите в своя основен закон. До това се стигна в резултат на така нареченото френско предложение, одобрено миналата година. Припомняме, че на 24 юни 2022 г. Народното събрание на България взе историческо решение да даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за започване на преговорите за еврочленството на Северна Македония. Така страната ни вдигна ветото, което досега блокираше преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. В средата на юли предложението на Франция бе одобрено и в Северна Македония.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес