Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в Македония отхвърля споразумението с Гърция

18 октомври 2018, 15:59 часа • 1524 прочитания

Категорична позиция против Преспанското споразумение с Гърция за промяна на името на Македония, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред Deutsche Welle,

Той отправи обвинение към премиера Зоран Заев, който по думите му е обещал нещо, което не може да се приложи.

Вчера, на третия ден на дискусиите за промяна на конституцията в парламента, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха заседанието с обяснението, че вече няма за какво да се разговаря.

Мицкоски заяви, че смята договорът с Гърция за "мъртъв" и призова правителството да спре парламентарната процедура.

"Всяко бъдещо изнасилване на този процес ще произведе само допълнително напрежение и поляризация в обществото, а единственият виновник за това е Заев, който обеща нещо, което не може да изпълни", каза Мицкоски.

На въпрос могат ли на неговото становище да повлияят посланията на помощник държавния секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл и лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол, Мицкоски отговори отрицателно.

"Тези послания и заплахи не ме касаят. Отговорността е върху онези, които доведоха споразумението до неуспех. Опозицията не води преговори, нито доведе споразумението до пропастта. Правителството ръководеше, осъществяваше и унищожи процеса, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски подчерта, че огромно мнозинство от гражданите на Македония и Гърция вече са изразили своето мнение.

"В Македония имаме катастрофален референдум, а и в Гърция над 70 процента от гражданите не приемат споразумението за промяна на името в Северна Македония", добави още той. 

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес