Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в Македония настоява за черен печат на д-р Милен Врабевски

17 октомври 2022, 10:37 часа • 3795 прочитания

Опозицията в Македония настоява за черен печат на д-р Милен Врабевски. Това обяви за "Сител" заместник-председателят на опозиционната ВМРО - ДПМНЕ Александър Николоски, предаде БНР. 

Д-р Врабевски е български бизнесмен, филантроп и меценат. Учредител и председател на Фондация „Българска памет". Именно той покри щетите по българския клуб "Цар Борис III", на който счупиха табелата миналата седмица, както и на културния център "Иван Михайлов" - Битоля, чиято входна врата беше запалена в началото на юни. Фондацията на д-р Врабевски организира и присъства на редица събития, свързани с общата ни история в Северна Македония, както и редица инициативи в областта на европейската интеграция на млади хора от България, Сърбия, Северна Македония, Албания, Молдова и Украйна.

Опозиционната партия в югозападната ни съседка предлага още сдружения да не могат да се казват "Цар Борис". За целта ВМРО - ДПМНЕ предлага закон, "който ще попречи спорни имена да бъдат имена на сдружения на македонски граждани, както и да се злоупотребява с правото на гражданите да се сдружават".

Идеята е това да се отнася и за вече регистрираните сдружения, като така с новия закон няма да може да се използват имена като "Цар Борис" или "Цар Фердинанд".  

От ВМРО-ДПМНЕ смятат, че тези клубове не се финансират от членовете си, нито директно от българското МВнР чрез програма за подпомагане на националните малцинства, а от фондация, която е собственост на изключително богат човек от България.

ОЩЕ: Какво подписахме със Северна Македония?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес