Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в Албания се обедини срещу Еди Рама

05 април 2017, 08:51 часа • 1122 прочитания

Лидерите на албанските опозиционни партии се обединиха около искането за сформиране на служебно-експертно правителство преди провеждането на парламентарните избори в страната, предаде БГНЕС.

Искането на Демократическата партия /ДП/ на Люзим Баша, на "Червено-черния алианс" на Крешник Спахиу, на Републиканската партия на Фатмир Медиу и на Партията на гърците Вангел Дуле дойде само няколко часа след "бомбата" на Илир Мета от Движението за социалистическа интеграция, който е коалиционен партньор в кабинета на премиера Еди Рама. Мета заяви, че провеждането на избори без участие на опозицията ще бъде истински цирк.

"Единственият изход от кризата е сформиране на експертен кабинет с широка политическа подкрепа, който да организира свободни и честни избори", се казва в съобщението след срещата на опозиционните лидери в Тирана. Те подкрепят изявлението на Илир Мета и го призовават да бъде част от решението на политическата криза. Исканията на обединената опозиция включват - изпълнение на закона за лустрация, ефикасна борба срещу наркотрафика и прането на пари, както и предотвратяването на купуването на гласове по време на вота.

От 18-ти февруари ДП протестира в центъра на Тирана, където има и палатков лагер. Парламентарните избори трябва да се проведат на 18-ти юни. Рама категорично отказва да отложи вота и твърди, че ще организира изборите дори в тях да не участва опозицията. Илир Мета в момента е председател на парламента, а неговите заседания се бойкотират от ДП на Баша.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес